تابستان هم با گرمای خود کم کم پشت سر گذاشته میشود و دانشآموزان باید خود را برای رفتن به مدرسه آمادهکنند. در کشور ایران برای رفتن به مدرسه دانشآموزان معمولاً باید از لباس فرم استفاده کنند. لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا به اشکال متفاوتی دوختهمیشود. معمولاً دانشآموزان باید در مدارس یک لباس مشابه هم داشته باشند که به آنها لباس فرم میگویند. این لباس برای بعضی از دانشآموزان چندان خوشایند نیست اما در کنار خوشایند نبودن آن برای بعضی از دانشآموزان مزیتها و اهدافی را این لباسها دنبال میکند که در این مقاله به آن میپردازیم.
لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف
لباس فرم مدرسه بر حسب فرهنگ آن کشور و متناسب با سنتهایی که دارند انتخاب و دوختهمیشود. بعضی از این لباسها دامنهایی ساده هستند و بعضی با شلوار و پیراهنهای دکمه پایین میباشند. لباس فرم مدرسه در سراسر دنیا مخالفین و موافقین خود را دارا میباشد. معمولاً این لباسها بر اساس فرهنگ کشورها انتخاب میگردد و به موقعیت جغرافیایی آب و هوا هم در دوخت این لباس توجه زیادی میشود. بعضی از کشورها در پوشیدن لباس فرم مدرسه اصرار دارند اما بعضی دیگر موافق نیستند.
لباس فرم مدارس در کشور ایران
در کشور ایران پوشیدن لباس فرم مدرسه اجباری میباشد و همه مدارس باید این قانون را رعایت کنند. مانتو مدرسه یا همان لباس فرم مدرسه در ایران از کلاس اول تا کلاس دوازدهم اجباری میباشد. این لباس شامل مانتو، مقنعه و شلوار مشابه و یکسان میباشد که همه شاگردان یک مدرسه باید این قانون را رعایت کنند. اکثر مدارس در کشور ایران استفاده از یونیفرم را اجباری میدانند و هر مدرسهای دوخت یونیفرمش با مدرسه دیگر متفاوت میباشد. لباس فرم برای پسران در کشور ایران شامل شلوار و بلوز میباشد. در بعضی از مدارس از چندین لباس فرم طبق فصول سال استفاده میشود.
لباس فرم مدرسه در کشور چین
در این کشور سختگیریهای زیادی برای لباس فرم وجود دارد. در قدیم معمولاً رنگ لباسهای فرم تیره بود. اما امروزه از رنگهای شاد هم در این کشور برای لباسهای فرم استفاده میکند و مدلهای راحتی و ورزشی هم مورد استفاده قرار میگیرد.
لباس فرم مدرسه در کشور کره
کره جنوبی از کشورهایی است که پوشیدن لباس فرم مدرسه در آن الزامی میباشد و سیاستهای شدیدی برای پوشیدن این لباس دارد. کره جنوبی از طراحان قوی برای طراحی یونیفرمهای مدرسه خود استفاده میکنند. معمولاً برای طراحی این لباسهای مدرسه از مدلهای سنتی این کشور استفاده میشود.
فرم مدرسه در کشور هند
در هند معمولاً لباسهای رنگی و خنک برای فرم مدرسه استفاده میشود. معمولاً لباس فرم مدرسه در این کشور برای پسران از پیراهن، شلوار و کت تشکیل میشود. دختران نیز پیراهن و یا دامن و شلوار میپوشند. بعضی از مدارس لباس فرم خود را با الگوبرداری از مدارس انگلستان میدوزند.
لباس فرم مدرسه در اندونزی
فرم مدرسه در این کشور بسیار ساده میباشد و برای پسران به صورت پیراهن و شلوار و برای دختران به صورت پیراهن و دامن میباشد و رنگهای به کار بردهشده در آن به صورت خنثی و از رنگ قرمز و آبی تشکیل میشود.
لباس فرم مدرسه در انگلستان
لباس فرم مدرسه در اروپا و استرالیا بسیار مورد اهمیت میباشد و اصرار زیادی برای استفاده از آن در مدارس وجود دارد. این لباس برای دختران در این کشور شامل دامن و پیراهن و برای پسران شلوار و کراوات میباشد. از آنجا که در انگلستان مردم از قدیم تمایل به استفاده از کلاه داشتند در واقع به نوعی میتوان گفت این لباس جزء لباسهای رسمی آنها است. در بعضی از مدارس از کلاه هم در کنار لباسهای فرم استفاده میشود.
لباس فرم مدرسه در استرالیا
معمولاً لباس فرم مدرسه در این کشور ازکشور انگلستان الگوبرداری میشود و شباهت زیادی با لباس فرم مدارس انگلستان دارد.
لباس فرم مدرسه در سومالی
لباس فرم در این کشور مسلمان نشین پوشیدهمیباشد و از رنگهای مختلفی تشکیل میشود. طراحی این لباس مطابق با هوای گرم و سوزان سومالی میباشد.
فواید لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا
با توجه به نظرات متفاوتی که در مورد لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا وجود دارد باید گفت این لباس مزایایی نیز با خود به همراه دارد که مهمترین فواید استفاده از آن عبارت است از:
کم کردن فاصله طبقاتی دانشآموزان با لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا
دانشآموزان از طبقات مختلف جامعه میباشند. بنابراین جنس و نوع لباسی که میپوشند با یکدیگر متفاوت میباشد. از روی پوشش افراد تقریباً میتوان فاصله طبقاتی بین افراد یک جامعه را شناسایی کرد. لباس فرم در مدرسه باعث میشود تا در میان دانشآموزان یک هماهنگی از نظر ظاهری برقرار گردد و فاصله طبقاتی تقریباً از بین برود.
بالابردن تمرکز و یادگیری دروس
پوشیدن لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا باعث میشود تا دانشآموزان بیشتر از اینکه به ظاهر یکدیگر توجه کنند رفتار و درس خواندن برایشان مهم باشد. بنابراین انگیزه آموزش در بین دانشآموزان بالارفته و تمرکز آنها با توجه به ظاهر دوستانشان از بین نمیرود.
افزایش اعتماد به نفس با لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا
نوع پوششی که در جامعه انتخاب میشود در بالابردن اعتماد به نفس فرد بسیار مؤثر میباشد. بنابراین پوشیدن لباس یک شکل و هماهنگ در مدرسه باعث میشود که هیچ کدام از دانشآموزان از لباسی که به تن دارد خجالت نکشد و همه ظاهر یکسان داشته باشند. در واقع به نوعی لباس فرم مدرسه باعث بالابردن اعتماد به نفس دانشآموزان میشود.
کم شدن خشونت و تمسخر در مدرسه
تمسخر در مدرسه به خاطر نوع لباس و ظاهر باعث خشونت در این فضا میشود. بنابراین یکسان بودن لباس فرم باعث میشود تا دانشآموزان از نظر ظاهری کمتر مورد تمسخر قرار بگیرند و فضای مدرسه به فضای متشنجی تبدیل نشود.
بهبود نظم و انضباط
هدف اصلی از رفتن فرزندان به مدرسه کسب علم و دانش میباشد. لباس فرم مدرسه بگونهای طراحی میشود که همه دانشآموزان از قوانین پوشش تبعیت کنند. تبعیت از قوانین پوشش باعث میشود تا دانشآموزان نظم و انضباط را در مدرسه رعایت کنند.
افزایش تمرکز معلم در زمان تدریس
لباسهای متنوع و رنگارنگ و نامتناسب باعث میشود تا تمرکز دانشآموزان و معلم کم شود. کمشدن تمرکز معلم باعث پایینآمدن کیفیت تدریس او میشود و در نتیجه با افت تحصیلی دانشآموزان همراه میباشد.
بالا رفتن حس همدلی و همکاری در دانشآموزان
پوشیدنلباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا باعث میشود تا دانشآموزان حس یکدلی و همسان بودن را با یکدیگر داشته باشند و احساس برتری و غرور در وجودشان از بین برود. به علت یکسان بودن لباس فرم مدرسه دانشآموزان تشویق به انجام کارهای گروهی میشوند.
طراحی لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا
طراحی لباس فرم مدرسه از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. در کشورهای مختلف برای هماهنگی دانشآموزان در مدارس از لباس فرم استفاده میکنند. نحوه طراحی در کشورهای مختلف با توجه به آداب و رسوم خاص خودشان متفاوت میباشد. معمولاً در طراحی لباس فرم مدرسه همه جوانب از نظر جنس، رنگ و طرح مورد نظر برای لباس دانشآموزان در نظر گرفته میشود. همچنین نوع پارچه، نرمی و لطافت آن و دوام آن در برابر شستشو نیز بسیار مهم میباشد. دانشآموزان معمولاً بیشتر ساعتهای روز خود را در مدرسه سپری میکنند بنابراین لباسی که راحت و آزاد باشد و در عین حال در بدن آنها زیبا جلوه کند بسیار حائز اهمیت است. معمولاً لباس فرم مدرسه برای دختران به صورت مانتو شلوار و مقنعه و برای پسران به صورت جلیقه، شلوار پسرانه میباشد.
روانشناسی رنگ برای لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا
رنگ لباس فرم مدرسه با توجه به دانشآموزان و همچنین فضای فیزیکی که دانشآموز تحصیل میکند بسیار مهم میباشد و میتواند بر روی شخصیت آنها تأثیر زیادی بگذارد. توجه به نوع رنگ و پوششی که برای دانشآموز در نظر گرفته میشود میتواند حتی باعث شادابی و نشاط او در محیط مدرسه بشود و تمرکز او را بالا ببرد. در واقع میتوان گفت در روانشناسی، رنگ لباس مثل موسیقی میتواند تأثیرات مثبت و منفی بر روی فرد بگذارد. بنابراین انتخاب رنگ مناسب برای دانشآموز با توجه به سن او باعث میشود که هم به زیبایی و آراستگی ظاهری و افزوده گردد و هم انگیزه برای درس خواندن در دانشآموز بیشتر شود.
خرید لباس فرم مدرسه
از آنجایی که لباس فرم مدرسه تأثیر زیادی در روحیه دانشآموزان دارد و باعث نشاط و شادی در وجود آنها میشود، بنابراین در کشورهای مختلف دنیا به این مسأله توجه زیادی میشود و بهترین لباس فرم برای دانشآموزان از نظر رنگ و مدل و راحتی در نظر گرفته میشود. در هنگام خرید لباس فرم مدرسه معمولاً نکاتی در نظر گرفتهمیشود و با توجه به آن نکات لباس خریداری میگردد. این نکات عبارتند از:
- جنس پارچهای که برای شستشو و اتوکشی باید مناسب باشد
- قد مناسب شلوار، مانتو و روپوش با در نظر گرفتن رشد و سایز دانشآموز
- حفظ سادگی و زیبایی
- به کاربردن الگوی خیاطی مناسب
- کمکگرفتن از مدلهای زیبا و متناسب با سن دانشآموز
- امکان استفاده از لباس فرم مدرسه در همه فصول سال
- استفاده کردن از مدلهای ایرانی در کشور ما
- انتخاب رنگ پارچه با در نظرگرفتن روحیه دانشآموزان
ویژگیهای لباس فرم مدرسه از نظر جنس
لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا بر اساس استانداردهای ویژه همان کشور انتخاب میشود. لباس فرم باید دارای ویزگیهای زیر باشد:
- سبک و راحت باشد تا دانشآموزان بتوانند به راحتی در آن حرکت و جست و خیز کنند.
- این لباسها باید از جنس با کیفیت تشکیل شود زیرا این لباسها برای مدت طولانی مورد استفاده قرار میگیرند و کیفیت آنها در دوام این لباسها بسیار مؤثر است.
- مقاوم در برابر شستشوی فراوان باشد زیرا لباس مهد کودک معمولاً برای شستشوی روزانه در نظر گرفتهمیشود.
- دارای طراحی قابل انعطاف باشد تا پاسخگوی تمام نیازهای دانشآموز باشد.
عوامل مؤثر در قیمت لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا
قیمت لباس فرم مدرسه تحت تأثیر عوامل زیادی قرار دارد که عبارتند از:
- جنس: نوع جنس پارچهای که مورد استفاده قرار میگیرد در قیمت آن بسیار مؤثر است. مسلماً جنس با کیفیت قیمت بالاتری دارد.
- طراحی: طراحیهای پیچیده و تکهدوزی و ظریف کاریها قیمت فرم مدرسه را افزایش میدهد.
- تعداد: تعداد لباس فرم هم در قیمت آن تأثیرگزار است. معمولاً این لباس فرم ها در تعداد بالا و تولید عمده قیمت پایینتری دارد.
- میزان تولید: تولید کمتر لباس فرم مدرسه باعث افزایش قیمت و برعکس تولید بیشتر آن قیمت را کاهش میدهد
- هزینههای تولید: هزینههایی مثل مواد اولیه، نیروی کار، بستهبندی و حمل و نقل هم در قیمت لباس فرم مدرسه تأثیرگزار است.
- برند خیاط: خیاطی که لباس فرم مدرسه را میدوزد هرچه مشهورتر باشد هزینه دوخت لباس بالاتر است.
- دوخت صنعتی یا دستی: بافت صنعتی معمولاً بخاطر مکانیزه بودن سریعتر و هزینه آن از نوع دستی کمتر است.
سخن پایانی
پوشیدن لباس فرم مدرسه در بعضی از کشورها مثل ایران جزء قوانین آن کشور محسوب میشود. در حالیکه در بعضی از کشورها اصراری برای این پوشش وجود ندارد. لباس فرم مدرسه در کشورهای مختلف دنیا مطابق با فرهنگ و سنت و پوشش همان کشور و با توجه به شرایط آب و هوایی و اقلیم و جغرافیای آن کشور در نظر گرفتهمیشود. مزیت پوشیدن لباس فرم در مدرسه ایجاد یکپارچگی و هماهنگی بین دانشآموزان و جلوگیری از تبعیض و اختلاف طبقاتی میباشد.
در ایران دانشآموزان دختر با لباس فرم مقنعه و مانتو و شلوار و دانشآموزان پسر با بلوز و شلوار یا کت و شلوار به عنوان لباس فرم به مدرسه میروند. پوشیدن لباس فرم مدرسه باعث میشود تا دانشآموزان در مدرسه بجای توجه به پوشش دوستان خود و مقایسه کردن نوع پوشش خود با آنها تمرکز بیشتری روی درس خود داشته باشند. همچنین پوشیدن لباس فرم مدرسه بهصورت یکدست و هماهنگ در محیط مدرسه باعث میشود دانش آموزان برای مشارکت در کارهای گروهی اشتیاق بیشتری نشان دهند.
در انتخاب لباس فرم مدرسه باید به جنس و کیفیت آن نیز توجه زیادی شود. لباس فرم مدرسه جزو لباس های است که زیاد مورد شستشو قرار میگیرد. بنابراین کیفیت لباس باعث دوام بیشتر آن میشود. برای اینکه بتوان این لباس فرم را با قیمت مناسب در اختیار دانش آموزان قرار داد تولیدیها باید در تیراژ بالا آن را تولید کنند. با وجود مزیت های ذکر شده در مورد لباس فرم مدرسه همچنان بعضی ها این پوشش را نوعی محدودیت برای دانش آموزان میدانند.